Risto Huvila


The Miracle of Israel and President Truman

Truman.fi   Risto Huvila   In English   Media/calendar   Suositukset

Espoolainen Risto Huvila on vuosia ollut kiinnostunut Israelin historiasta ja vuonna 1948 tapahtuneen Israelin valtion uudelleensyntymiseen liittyvistä tapahtumista.


Vuosina 2007-2013 Risto vastasi erään suomalaisen teknologiayhtiön USA:n toiminnoista, mikä vei hänet säännöllisesti eri puolille Yhdysvaltoja. Keväällä 2012 Risto oli asiakaskäynnillä Kansas Cityssä, ja päätyi käymään lähistöllä olevassa presidentti Trumanin museossa.


Tämä museovierailu ja tutustuminen Yhdysvaltain 33:teen presidenttiin Harry S. Trumaniin ja hänen kriittiseen rooliinsa Israelin valtion itsenäistymisessä oli Ristolle käänteentekevä ja siitä alkaen hän on käyttänyt lukemattomia tunteja lukiessaan Trumaniin ja   Israelin itsenäistymiseen liittyviä  kirjoja ja dokumenttejä sekä  tutkiessaan niin  Trumanin kuin mm. Yhdysvaltojen ja Britannian hallintojen sekä  YK:n  arkistoja.

 

Tämän harrastuksen pohjalta syntyi luentokokonaisuus, joka paneutuu vuosien 1945-1948 tapahtumiin ja niiden taustoihin Valkoisessa Talossa, Euroopassa, YK:ssa sekä paikan päällä Palestiinassa. Esitelmä valottaa Israelin itsenäistymiseen liittyviä tapahtumia USA:n hallinnossa ja siinä käydään myös läpi Trumanin elämää ja käänteitä, jotka tekivät hänestä kenties kaikkien aikojen epätodennäköisimmän presidentin.


Ilman tietoisuutta Raamatun profetioista liittyen Israelin valtion syntymiseen ja juutalaisen kansan paluuseen luvattuun maahan, ja Harry Trumanin suhteesta niihin, hänen tekemisensä vaikuttaisivat olleen vain poliittisia toimia, mutta kyseessä on maailmanhistorian yksi tärkeimmistä tapahtumista, joka todistaa Raamatun luotettavuuden ja vahvistaa Israelin roolin Kaikkivaltiaan suunnitelmassa. Riston erityinen mielenkiinto kohdistuukin juuri Israeliin liittyvien Raamatun profetioiden ja historiallisten tapahtumien risteämiskohtiin.


Trumanin kiehtova tarina on otettu innostuneesti vastaan: vuodesta 2012 Risto on luennoinut siitä lukuisten eri järjestöjen ja seurakuntien tilaisuuksissa, radiossa ja TV:ssä, ja elokuussa 2016 Valitut Palat julkaisi Huvilan kirjoittaman artikkelin Presidentti Truman ja Israel. Tämän seurauksena Aikamedia Oy haastoi Risto kirjoittamaan aiheesta kirjan, joka ilmestyi huhtikuussa 2018 nimellä Israelin ihme ja presidentti Truman. Kirjan englanninkielinen versio The Miracle of Israel and President Truman julkaistiin Jerusalemin rukousaamiaisella kesäkuussa 2018. Lue kirjan suositukset täältä. Kirjan espanjankielinen versio El milagro de Israel y el presidente Truman tulee markkinoille alkuvuonna 2020.


Risto on puhunut eri Israel-teemoista jo vuodesta 2006, ja syksyllä 2016 hän teki luentosarjan Israel profetiassa ja historiassa TV7:lle. Riston luentoaiheita ovat Trumanin ohella mm. Raamattu ja Israel, Seurakunnan ja Israelin kohtalonyhteys, Suomi, juutalaiset ja Venäjä 1809-1918 sekä Israelin perustamiseen liittyvistä henkilöistä Theodor Herzl sekä Britannian ulkoministeri Arthur Balfour, jonka  nimellä kulkevasta julistuksesta tuli 2.11.2017 kuluneeksi 100 vuotta.


Toimiessaan AlfaTV:n kanavajohtajana 2014-2015, Huvila käynnisti ja tuotti Israeliin ja Lähi-itään keskittyvää viikoittaista Monitor-ohjelmaa, jonka toimittajana oli Rony Smolar, YLE:n legendaarinen Lähi-idän kirjeenvaihtaja 20 vuoden ajan. Hän myös haastatteli isännöimässään AlfaStudiossa useita Israeliin ja juutalaisuuteen liittyviä vaikuttajia, mm. World Jewish Congressin toimitusjohtajaa Robert Singeria ja suurlähettiläs Dan Ashbelia. Lisäksi Huvila haastatteli ohjelmassaan Unkarin suurlähettilästä Kristof Forraita liittyen Unkarin holokaustiin sekä Simon Wiesenthalista dokumenttielokuvan tehnyttä Inna Rogatchia.


Risto toimii myös useissa Israel-järjestöjen luottamustehtävissä ja on mm. Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n  ja Espoon Suomi-Israel Yhdistyksen puheenjohtaja, sekä  Holokaustin uhrien muisto ry:n hallituksen varapuheenjohtaja. Risto on myös osallistunut holokaustiin ja antisemitismiin painottuvaan 10-päiväisen koulutusohjelmaan  Yad Vashemissa Jerusalemissa (Yad Vashem International School for Holocaust Studies). Vuodesta 2009 Risto on vetänyt kotiseurakuntansa Israelpiiriä  ja järjestänyt useita Israel-tapahtumia.


Vuodesta 2017 alkaen Risto on myös toiminut seurakuntalainen.fi -sivuston blogistina ja hänen kirjoituksensa ovat luettavissa osoitteessa  https://www.seurakuntalainen.fi/blogisti/ristohuvi/. Risto kirjoittaa myös blogia Israelin johtavaan englanninkieliseen Times of Israel -uutismediaan.


Pianoa soittava ja lauluja kirjoittava Huvila vetää vuonna 2010 perustamaansa Uusi laulu –yhtyettä, jonka ohjelmistossa on useita Huvilan kirjoittamia Raamatun teksteihin perustuvia Israel-aiheisia kappaleita. Yhtyeessä laulavat Riston lisäksi hänen vaimonsa Jaana sekä Tarja Piirainen ja Kristina Vakkilainen.


Uusi laulu esiintyy aktiivisesti Suomessa ja on tehnyt esiintymismatkoja myös Viroon, Ruotsiin, Espanjaan, Itävaltaan, Unkariin ja viimeksi Israeliin lokakuussa 2018. Yhtyeen esikoisäänite Laulakaa uusi laulu ilmestyi Aikamedia Oy:n kustantamana v. 2015.


Kuuntele ja katso Riston kirjoittama Jerusalemiin, kuninkaan kaupunkiin –laulu alla olevasta YouTube-linkistä.


Jos haluat Riston puhumaan ja/tai Uuden laulun laulamaan tilaisuuteesi, ota yhteyttä sähköpostilla os. risto@truman.fi.