Israelin ihme ja presidentti Truman

Sisällysluettelo


Esipuhe (luettavissa sisällysluettelon alapuolella)

Minä ja presidentti Truman – kohtaaminen, joka muutti elämäni

 

Israel

 1. Israelin ihme
 2. Unelma luvatusta maasta
 3. Pohjoisen maan profetiat
 4. Theodor Herzl ja visio juutalaisvaltiosta
 5. Luvatun maan hankinta
 6. Churchill, Weizmann ja Balfourin julistus

 

Harry Truman

 1. Vaikea tie Washingtoniin
 2. Senaattori ja Euroopan juutalaiset
 3. Vahingossa Valkoiseen taloon
 4. Rooseveltin kiusallinen perintö
 5. Kuolemanleirit avautuvat
 6. Ratkaisun vuosi 1947
 7. Exodus 1947 – laiva, joka muutti kurssin
 8. Viimeinen vääntö Valkoisessa talossa

 

Raamattu

 1. Presidentti ja Raamattu
 2. Uskonoppineet ja juutalaisvaltio
 3. Israel Uudessa testamentissa
 4. Jerusalemin kiusallinen kysymysEsipuhe


Minä ja presidentti Truman – kohtaaminen, joka muutti elämäni

 

Heräsin hotellihuoneessani Manhattanilla jo aikaisin aamuyöstä 22. toukokuuta 2012. Olin vasta pari päivää aiemmin saapunut Helsingistä New Yorkiin, ja seitsemän tunnin aikaero vaikutti edelleen unirytmiini. Keitin kupin kahvia ja selailin kaikessa rauhassa sähköpostejani. Minulla olisi vielä pari tuntia aikaa ennen kuin hyppäisin taksiin ja ajaisin Manhattanilta lyhyen matkan LaGuardianin lentokentälle, mistä lentäisin Kansas Cityyn tapaamaan tärkeää asiakasta.

Odotin innolla tuota pitkään valmistelemaani asiakastapaamista, joka saattaisi huikeasti muuttaa yhtiömme näkymiä, ei vain Yhdysvaltojen markkinoilla vaan paljon laajemmin. Olin tuolloin suomalaisen teknologiayhtiön Enfucell Oy:n kansainvälisen toiminnan johtaja, ja olin vetänyt parisen vuotta sivutoimisesti sen USA:n tytäryhtiötä, mikä toi minut säännöllisesti uudelle mantereelle.

Aamu oli mitä kaunein, ja sain koneen etuosasta erinomaisen ikkunapaikan. Kukaan ei tullut istumaan viereeni, mikä on harvinaista herkkua Amerikan sisäisillä lennoilla. Kuumaa kahvia hörppiessäni katselin pilvettömältä taivaalta maisemia 12 kilometrin (noin 36 000 jalan) korkeudelta. Allani oli pelkkää peltoa silmänkantamattomiin. Olin siis pikkuhiljaa tullut keskilänteen, ”Ameriikan Pohjanmaalle”.

Syventyessäni asiakkaasta tekemiini muistiinpanoihin ja pohtiessani tulevaa neuvottelua kolmen ja puolen tunnin lento tuntui kestävän vain hetken. Olin matkustanut vain yhtä neuvottelua varten, mistä olisin vapaa jo alkuiltapäivästä, ja lentoni Chicagoon lähtisi vasta seuraavana aamuna. Olin jo ennen matkaani löytänyt Kansas Citystä yhden nähtävyyden, jonne olisin menossa illalla, mutta iltapäiväksi halusin jotain mielenkiintoista nähtävää. Ryhdyin selaamaan hotellin aulasta keräämiäni esitteitä paikallisista turistihoukutuksista. Truman Presidential Library & Museum – sinne! Olin aina ollut kiinnostunut Yhdysvaltojen presidentti-instituutiosta, ja tämä nähtävyys oli enemmän kuin tervetullut piristysruiske iltapäivääni.

Päästyäni asiakasneuvottelusta ajoin puolisen tuntia Kansas Cityn ulkopuolelle pieneen maalaiskylään. Nuhruisten talojen ja kuolleitten kylien jälkeen näen viitat, jotka opastavat moderniin Truman-museoon. Huomaan, ettei minulla ollut minkäänlaista käsitystä, kuka oli Harry S. Truman ja milloin hän oli ollut Yhdysvaltojen presidenttinä.

Mitä ihmettä nämä täällä tekevät, mietin itsekseni astuessani sisään museoon. Seitsen- ja yhdeksänhaaraisia kynttilänjalkoja, toora-kääröjä ja -koteloita, Israelin lippuja, kipoja, valokuvia rabbeista ja Israelin valtion perustajista, presidentillä ja ilman. Näkymä oli kuin vanhan kaupungin kauppakujilta Jerusalemista. Edetessäni näyttelytilasta toiseen minulle alkoi pikkuhiljaa avautua, kuka Mr. Truman oli ja mikä hänen roolinsa oli Israelin valtion ihmeellisessä ja epätodennäköisessä uudelleensyntymässä vuonna 1948.

Olin muutamaa vuotta aiemmin alkanut kiinnostua Israelista ja sen varhaisesta historiasta. Työni oli vienyt minut jo kahdesti – vuosina 2009 ja 2010 – Jerusalemissa pidettävään kansainväliseen teknologiakonferenssiin, missä pääsin lähietäisyydeltä kuuntelemaan jopa pääministeri Benjamin Netanyahun puhetta, mutta jotenkin presidentti Truman oli jäänyt täysin tuntemattomaksi. Olin lukenut Raamattua rinnakkain Israelin historiasta ja suurmiehistä kertovien teosten kanssa, ja löytäessäni itseni Trumanin museosta koin olevani kuin lapsi karkkikaupassa. Ei vähiten siksi, että ymmärsin myös Trumanin olleen kiinnostunut ikiaikaisista kirjoituksista, jotka liittyivät juutalaisen kansan paluuseen luvattuun maahan aikojen lopulla.

Vietin innostavan iltapäivän presidentti Trumanin elämäntyön äärellä ja huomasin löytäneeni sankarin, josta halusin tietää enemmän kuin lyhyt museokäynti ehti antaa. Niinpä ostin lähtiessäni museon myymälästä erilaisia Truman-tuotteita ja muutaman kirjan. Allis ja Ronald Radoshin kirjoittama A Safe Haven – Harry S. Truman and the Founding of Israel (Turvasatama – Harry S. Truman ja Israelin perustaminen, kirjaa ei ole käännetty suomeksi), tekee minuun lähtemättömän vaikutuksen seuraavina päivinä, kun käytän kaiken liikenevän ajan lukemiseen. Kirja vie sananmukaisesti mukanaan, ja olen sen jälkeen viettänyt satoja, ehkä tuhansia tunteja tutustuessani Harry S. Trumaniin ja Israelin valtion syntyhistoriaan eri lähteiden kautta.

Vierailuni jälkeen olen lukenut kymmeniä Trumanista ja hänen aikalaisistaan kertovia kirjoja ja kaivanut tietoa erityisesti Trumanin kirjaston, Yhdysvaltojen ja Britannian ulkoministeriön, YK:n sekä eri yliopistojen ja juutalaisjärjestöjen arkistoista. Olen myös etsinyt ja löytänyt artikkeleita, muistioita, puheita ja muuta materiaalia, joka liittyy 1940-luvun poliitikkoihin, jotka ovat määrittäneet juutalaisten kohtaloa toisen maailmansodan pyörteissä ja vaikuttaneet Israelin valtion syntymiseen, joko puolesta tai vastaan. Näitä olivat muun muassa Trumanin edeltäjä, presidentti Franklin Delano Roosevelt (FDR), Trumanin hallinnossa palvellut ulkoministeri George Marshall, Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin ja YK-suurlähettiläs Andrei Gromyko, Britannian pääministerit Winston Churchill ja Clement Attlee, sekä ulkoministeri Ernest Bevin.

Kun annoin kirjani nimen kustantajalle syksyllä 2016, en vielä arvannut, mitä kaikkea se sisältäisi ja minkälaisen matkan Israelin historiaan tulisin tekemään. Sukellus Israelin ihmeeseen vei minut lähes upoksiin historian syviin vesiin. Jossain vaiheessa – tosin aivan liian myöhään – tajusin, että kirjan sisältö on pakko rajata sekä ajallisesti että sisällöllisesti. Päädyin käsittelemään Israelin ihmeeseen liittyviä ihmisiä ja tapahtumia rinnakkain Raamatun profetioiden kanssa. Historiakatsauksen jälkeen lähden liikkeelle Napoleon Bonabartesta ja vuodesta 1799 ja pyrin esittelemään Israelin valtion uudelleensyntyyn Euroopassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa vaikuttaneet tärkeimmät henkilöt. Tämän rajauksen myötä päädyin jättämään pääasiallisesti Palestiinassa toimineet juutalaiset vaikuttajat ja pioneerit vähälle huomiolle.

Yksi keskeinen ja yllättävä havainto oli Raamattuun uskovien kristittyjen poliitikkojen, liikemiesten, pastoreiden ja maallikkosaarnaajien rooli poliittisissa prosesseissa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Yllättävästi löysin myös useita juutalais-kristillisiä työpareja, jotka veivät voimallisesti visiota luvatusta maasta eteenpäin niin poliittisilla, uskonnollisilla kuin muillakin foorumeilla. Huomattavimpia olivat 1900-luvun vaihteessa elämäntyönsä tehnyt legendaarinen juutalaisvaltion visionääri Theodor Herzl ja hänen tärkeimmäksi työtoverikseen noussut anglikaanipastori William Hechler, Venäjältä Britanniaan 1900-luvun alussa saapunut kemisti Chaim Weizmann ja Britannian pää- ja ulkoministerinä toiminut Arthur Balfour, sekä 1910-luvulla Amerikan sionistijärjestön johtaja ja korkeimman oikeuden tuomari Louis Brandeis ja yksi varhaisimmista amerikkalaisista sionisteistä, kiinteistöliikemies ja maallikkosaarnaaja William E. Blackstone. Ja tietysti presidentti Truman ja hänen paras ystävänsä Edward ”Eddie” Jacobson.

On ymmärrettävää, että etenkin Venäjällä ja Itä-Euroopassa pitkään vainotut juutalaiset kaipasivat takaisin isiensä maahan. Mutta se, että kristityt molemmin puolin Atlanttia ryhtyivät spontaanisti käyttämään vaikutusvaltaansa, suhteitaan, aikaansa ja varojaan tämän päämäärän toteuttamiseen, on ehkä monelle yllätys. Näitä juutalaisia ja kristittyjä miehiä yhdisti yksi keskeinen tekijä, Kirjoitusten tunteminen, mikä tänä päivänä näyttää olevan yhä harvinaisempaa.

Käytän Israelin maasta sen itsenäistymistä edeltävältä ajalta nimitystä Palestiina, koska sillä nimellä se tunnetaan historian kirjoissa. On tärkeää ymmärtää, ettei Palestiina ennen Israelin itsenäistymistä vuonna 1948 koskaan tarkoittanut arabivaltiota, ei myöskään muslimivaltiota, vaan yksinomaan Välimeren pohjukassa sijaitsevaa maantieteellistä aluetta, jossa juutalaiset ovat asuneet noin 4 000 vuotta, kristityt noin 2 000 vuotta, ja muslimit vasta sen jälkeen, kun islam syntyi, eli vuodesta 630 jKr. alkaen.

Olen pitänyt Trumanista lukuisia esityksiä seminaareissa, eri järjestöjen ja seurakuntien tilaisuuksissa, TV:ssä ja radiossa. Olen myös kirjoittanut useita artikkeleja aiheesta. Tämän sattumanvaraisen presidentin (accidental president) – kuten jotkut amerikkalaiset tutkijat häntä kutsuvat – elämä, ura ja erityisesti rooli Israelin valtion synnyttämisessä ovat sekä kotimaassa että ulkomailla saamani palautteen mukaan olleet niin mielenkiintoisia ja tuntemattomia, että ne ansaitsevat tulla esitellyiksi. Myös siksi, että olemme juuri astuneet aikakauteen, jossa Yhdysvaltain presidentin ja Israelin valtion välinen suhde on jälleen kerran koko maailman huomion kohteena.

Mielenkiintoiseksi tämän matkan on tehnyt se, ettei yksikään näiden vuosien aikana pitämäni esitys tai laatimani kirjoitus ole ollut samanlainen kuin edellinen, vaan tarina on jatkuvasti syventynyt ja laajentunut. Ja puheet ovat pidentyneet. Olen joutunut useamman kerran vastaamaan kysymykseen, miksi ryhdyin kirjoittamaan kirjaa. Paljastan motiivini myös sinulle:

 1. Haluaisin haastaa lukijani pohtimaan Raamatun luotettavuutta esittelemällä Raamatun ilmoituksen ja toteutuneen historian välisen yhteyden kansakuntien ja niiden johtajien vaiheissa.
 2. Haluaisin osoittaa lukijoilleni, ettei Jumala ole hylännyt Israelia – eikä myöskään korvannut sitä seurakunnalla – vaan hänellä on edelleen voimassa oleva ja dynaaminen suunnitelma tuon maan, kansan ja valtion suhteen.
 3. Haluaisin sanoittaa monen kristityn Israel-myönteiset tunteet käyttökelpoisiksi ja ymmärrettäviksi argumenteiksi tässä ajassa.

Vaikka et ehkä syttyisikään tavoitteistani, uskon, että kirja tarjoaa sinulle vähintäänkin yleissivistävän paketin Israelin valtion syntyvaiheista, eurooppalais-amerikkalaisesta lähihistoriasta sekä Raamatun uskomattoman mielenkiintoisesta profeetallis-historiallisesta ulottuvuudesta.

Aivan kuten Valkoinen talo ilmoitti siirtävänsä suurlähetystönsä Jerusalemiin Israelin itsenäisyyspäivänä 14.5.2018, olkoon tämä kirja minun syntymäpäivälahjani ja kunnianosoitukseni 70 vuotta täyttävälle Israelin valtiolle ja sen kansalle.

Haluan kiittää kirjan syntymiseen vaikuttaneita henkilöitä avusta ja tuesta ja mainita heistä tärkeimmät. Monikymmenvuotinen ystäväni Petri Louhivuori on paitsi kannustanut ja rohkaissut kirjoittamiseen, myös korjannut kirjaa varten tekemieni muistioiden ja dokumenttien käännöksiä. Valittujen Palojen Suomen painoksen päätoimittaja Ilkka Virtanen innostui kirjoittamastani Trumanin tarinasta ja julkaisi sen elokuussa 2016 otsikolla Presidentti Truman ja Israel. Hän myös auttoi neuvoillaan kirjan kirjoitustyössä. Espoonlahden kirkkoherra Jouni Turtiainen toimi sekä teologisena opponenttina että auttoi erityisesti Israelin varhaiseen historiaan liittyvissä faktoissa. Toimittaja Rony Smolar auttoi käsittelemään erityisesti juutalaisuuteen liittyviä teemoja ja yksityiskohtia. Peter Didrichsen on ollut minulle eräänlainen isoveli ja rohkaisija, joka innostui projektistani niin, että päätyi jopa käymään Trumanin museossa Kansas Cityssä. Jarmo Pakarinen, pomoni ja luotettava ystäväni, on ymmärtänyt, tukenut ja joustanut pitkään kestäneen kirjoitusprojektin aikana. Ja mikä tärkeintä, rakas vaimoni, paras ystäväni ja luotettavin neuvonantajani Jaana on kulkenut rinnallani jo 35 vuoden ajan ja kaiken hektisyyden keskellä tukenut tätäkin projektiani.

Haluan kiittää myös Aikamedia Oy:n kustannustiimiä hyvästä yhteistyöstä sekä yhtiön eläköitynyttä markkinointijohtajaa Seppo Rajamäkeä, joka jo lokakuussa 2011 rohkaisi kirjan kirjoittamiseen. Tuolloin ei ollut vielä tietoa teemasta, mutta tässä kirja nyt on, ja siitä tahdon antaa kiitoksen Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumalalle, Hänelle, jonka silmäterä Israel on.

 

Espoossa helmikuussa 2018

Risto Huvila