Miksi Israelista pitää puhua
Risto Huvilan blogikirjoituksia Seurakuntalaisessa 2017-2021
Espoolainen Risto Huvila on pitkän linjan Israel-asiantuntija, joka on vuodesta 2017 kirjoittanut blogia Seurakuntalainen.fi:ssä. Vuoden 2021 loppuun mennessä hän on julkaissut noin 50 Israelia käsittelevää kirjoitusta, jotka ovat lähes poikkeuksetta olleet Seurakuntalaisen suosituimpien kirjoitusten joukossa. Nyt kirjoitukset on kerätty yksiin kansiin kronologisessa järjestyksessä.
Aktiivisena kirjoittajana tunnetulta Huvilalta on aiemmin ilmestynyt teos Israelin ihme ja presidentti Truman. Hän kirjoittaa myös englanninkielistä blogia Times of Israel -uutissivustolle sekä toimii kolumnistina Jerusalem Postissa ja Ristin Voitossa.
Risto Huvila on Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja sekä Holokaustin uhrien muisto ry:n ja Elämän marssi ry:n varapuheenjohtaja. Lisäksi hän on kysytty puhuja ja kommentoi usein Israeliin ja antisemitismiin liittyviä asioita eri medioissa.
Lue kansanedustaja Peter Östmanin esipuhe:
Olen saanut tutustua Risto Huvilaan Israelin vankkumattomana puolustajana ajassa, jossa ymmärrys Lähi-idän ainoaa demokratiaa ja maailman ainoaa juutalaisvaltiota kohtaan käy kansalaisten keskuudessa yhä harvemmaksi.
Israel herättää suuria tunteita sen vastustajissa: maata syytetään apartheidistä sekä etnisestä puhdistuksesta ja yhä useammat ja korkeammat tahot vaativat boikotoimaan maata ja sen tuotantoa. Tällaisessa asetelmassa Israel-ystävä nousee helposti takajaloilleen ja ryhtyy yhtä impulsiiviseen taistoon kuin vastustajansa. Oikea työkalu virheellisen ja pikemminkin tunteeseen kuin tietoon pohjaavien väitteiden nujertamiseen on kuitenkin tiedon kylväminen. Siksi toivotan Riston teoksen erityisen tervetulleeksi mahdollisimman moneen suomalaiseen kirjahyllyyn.
Kuten vastustajia, on Israelilla onneksi myös tinkimättömät puolustajansa, joista Risto Huvila on erinomainen esimerkki. Kirjan nimi kysyy, Miksi Israelista täytyy puhua? Se, mistä ei puhuta, unohtuu. Tämä on valitettavan totta jopa tänä päivänä yleistyvän antisemitismin kohdalla. Jos me Israelin ystävinä lakkaamme perustelemasta Israelin oikeutta olemassaoloonsa itsellemme ja muille, ei kukaan muukaan nosta asiaa keskusteluun.
Polarisoituvassa maailmassa ymmärrys vierasta ja tuntematonta kohtaan heikkenee päivä päivältä. Toivoisinkin siksi, että paitsi moni Israel-ystävä, myös mahdollisimman moni Israel-kriitikko tarttuisi tähän kirjaan kenties haastaakseen omia näkemyksiään ja ymmärtääkseen myös vastapuolen väitteitä. Kiitän siksi Risto Huvilaa myös tärkeästä työstä Israel-ystävien näkökulmien avaamisesta.
Toivotan teille antoisia ja informatiivisia lukuhetkiä tärkeän teoksen parissa.
Peter Östman
Kansanedustaja
Suomen eduskunnan Israel ystävyysryhmän puheenjohtaja
Sisällysluettelo